Ylöjärven kaupungin talousarvio 2018 Perussuomalaisten valtuustoryhmän näkökulmasta

Ylöjärven kaupungin talousarviovaltuusto pidettiin maanantaina 6.11.2017. Kokous alkoi kaupunginjohtajan puheella jonka jälkeen valtuustoryhmien puheenjohtajat pitivät ryhmäpuheenvuoronsa. Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mauri Heiska kiitteli puheensa alussa viranhaltijoita talousarvioesityksen valmistelusta ja ilmoitti, että Perussuomalaisten valtuustoryhmä hyväksyy talousarvioesityksen sellaisenaan, pois lukien Vanhan Räikän kunnostamiseen kahdelle vuodelle esitetyt rahat. Ryhmäpuheessa kritisoitiin ankarasti kaavailtua 1,2 miljoonan euron rahasummaa vanhaan rakennukseen, varsinkin kun olemme aiemmin joutuneet tekemään kipeitä säästöjä. Laskun lankeaminen veronmaksajien harteille ja virallisen kuntoarvion puuttuminen saivat myös kritiikkiä. Ryhmäpuheessa korostettiin myös hyvien ja vastuullisten päätösten merkityksellisyyttä, että saamme pidettyä kaupunkimme jatkossakin hyvässä kunnossa.

Muutamia poimintoja:

Ei tarvetta veronkorotuksille. Sipilän hallitus oli aiemmin kaavaillut yleisen kiinteistöveroprosentin lakisääteisen alarajan nostamista 1,03 prosenttiin. Hallitus onneksi perääntyi aikeissaan lopulta perussuomalaisten ja muun opposition ankaran painostuksen edessä. Hyvä näin, sillä olisimme joutuneet myös täällä Ylöjärvellä korottamaan kiinteistöveroa pakon sanelemana.

Perussuomalaisten 5.6.2017 jättämä valtuustoaloite erityisopetuksen lisäämisestä kantoi vihdoinkin hedelmää. Meidän ansiostamme talousarvioesityksessä oli kirjaukset kahden uuden erityisopettajan palkkaamisesta sekä kahden määräaikaisen erityisopettajan työsuhteen vakinaistamisesta ensi vuodelle. Tämä hyväksyttiin ja asia toteutuu.

Talousarvion perusturvalautakuntaa käsittelevässä osiossa oleva kirjaus terrori-iskuun varautumisesta herätti huolta perussuomalaisten keskuudessa. Mauri Heiska nosti tämän esiin kokouksessa ja ilmaisi huolensa. Tämä kertoo karua kieltä nykymaailman menosta ja kehityksestä. Suomi ei ole enää lintukoto ja tämä on uusi normaali, jota perussuomalaiset eivät halua.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti myös valtuustoaloitteen ekologisemman ja kustannustehokkaamman katuvalaistusverkon puolesta. Katuvalot ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua asukkaiden keskuudessa. Aloitteessamme esitetään siirtymistä nykyaikaiseen LED-valaistusverkostoon. Toimiva katuvalaistus on avainasemassa turvallisten koulumatkojen ja yleisen liikenneturvallisuuden kannalta. Tämä on myös taloudellisesti ja ekologisesti kannattavaa.

Perussuomalaisille haja-asutusalueiden puolustaminen ja toimiva palveluverkko ovat sydämen asia. Tästäkin on tosin joskus eräs sosialidemokraatti löytänyt rasismia, mutta se siitä. Viljakkala saa vihdoinkin kevyenliikenteenväylän joka valmistuu ensi vuonna. Näin voimme tarjota lapsille turvallisen koulutien. Mauri Heiskan viime vuoden talousarviovaltuustossa esiin nostama huoli Viljakkalan yhtenäiskoulun liikuntatilojen ahtaudesta nytkähti eteenpäin. Olemme pitäneet asiaa suuresti esillä ja se on tuottanut tulosta: Viljakkalan yhtenäiskoulu saa uuden kaksiosaisen liikuntasalin joka valmistuu 2019.

Vanha Räikän kunnostaminen aiheutti vilkasta keskustelua, kuten arvata saattoi. Keskustelun alussa Hannu Ruuska esitti, että ensi vuodelle hankkeeseen kaavaillut 600 000 euroa poistetaan ja tilalle myönnetään 30 000 euroa, jolla teetetään ulkopuolisella toimijalla kuntoarvio kunnostusten kokonaiskustannuksista. Tomi Saaristo toi omassa puheenvuorossaan esiin, miten voidaan myöntää 600 000 euroa vanhalle rakennukselle, jolle ei vielä ole tehty edes kuntokartoitusta. Saaristo kannatti Ruuskan esitystä. Henrik Pajunen ihmetteli minkä takia tietyillä tahoilla on pakottava tarve remontoida vanha rakennus nopealla aikataululla, vaikka sille ei ole vielä edes löytynyt mitään selvää käyttötarkoitusta. Pajunen muistutti myös, että salkutettavien listalta löytyy paljon sopivia rakennuksia taidenäyttelyille, punaviinibaareille ja yhdistystoiminnalle. Toni Kolehmainen korosti puheessaan, että perussuomalaiset haluavat ajaa asioita joilla on konkreettista vaikutusta asukkaiden arkeen ja Vanha Räikkä ei sitä ole. Kolehmainen muistutti, että olemme vastuullisen talouspolitiikan kannalla ja Vanhaan Räikkään käytettäville rahoille olisi varmasti ollut järkevämpiäkin käyttökohteita.

Perussuomalaiset ovat korostaneet alusta asti ettei meillä ole mitään vanhoja rakennuksia vastaan, vaan sitä mistä raha otetaan. 1,2 miljoonaa euroa ei ole mikään pieni summa ja tiedämme nyt jo, että lähivuosina nälkä tulee kasvamaan syödessä. Tämä on pohjaton kaivo ja parin vuoden päästä olemme tilanteessa, jossa vaaditaan lisää rahaa Vanhan Räikän ylä- ja alakerran täydelliseen remonttiin. Tällainen rahan tuhlaaminen ei ole mielestämme missään nimessä vastuullista talouspolitiikkaa. Saimme kritiikkiä sekä vasemmalta, että oikealta. Ruuskan esitys meni äänestykseen ja hävisi loputa äänin 35-15. Vanhan Räikän kunnostaminen käynnistyy ja piikki on auki. Tällä mennään, kaikkemme yritimme.

Sami Savio nosti puheessaan esille velkaantumisen, jonka ratikka aiheuttaisi. Erityisesti soteuudistuksen takia aiheutuvien verotulojen laskun myötä se olisi kaupungille erittäin vaarallista. Perussuomalaisten linja on ollut jo viime valtuustokaudella sama ja johdonmukainen. Jätimme vuonna 2014 lukuisia vastaesityksiä kaupungin ratikkamyönteisiin ennakkolinjauksiin. Esityksemme kaatuivat kokoomuksen ja demarien vastustukseen. Tämä hanke ei saa missään nimessä toteutua. Silloin kaupungin talous ajautuu välittömästi pahoihin vaikeuksiin. Tällainen on hyvin lyhytnäköistä politiikkaa, jonka lasku lankeaa sekä nykyisille että tuleville ylöjärveläisille veronmaksajille.

Näillä eväillä kohti vuotta 2018,

Perussuomalaisten Ylöjärven valtuustoryhmä

Perussuomalaisten valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro 6.11.2017

Vanha Räikkä sai pitää korjausrahansa – Ylöjärven uutiset 8.11.2017

Ylöjärven valtuusto joutui äänestämään Vanhan Räikän korjausrahoista – korjataan 1,2 miljoonalla eurolla – Aamulehti 8.11.2017

Kirjoitettu 8.11.2017

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa