Miksi verorahojen vastuullisen käytön realiteetit unohtuivat Vanhassa Räikässä? – Hannu Ruuska

Nyt on Vanha Räikkä valmis, avattu ja juhlittu, joten voisimme hieman miettiä mitä tuli tehtyä.

Meillä on rakennus, jonka käyttötarkoitusta piti yleisökyselyllä hakea. Meillä on rakennus, joka koskaan ei tule tuottamaan mitään ja meillä on rakennus, jonka kustannukset ylittivät kaikkien realiteettien rajat.

Nyt jo tiedetään remonttikustannusten olevan 1,7 miljoonaa alkuperäisen raamin 1,2 miljoonan sijaan ja 2 miljoonaa on vielä helposti tavoitettavissa, kun lasketaan kaikki projektiin hukatut investointi- ja käyttötalousrahat.

Vuoden 2017 talousarviovaltuustossa perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta tämä mustalta aukolta vaikuttava hanke pääsi valitettavasti käynnistymään. Valtuustossa tämän asian käsittelyn aikana mieleenpainuvaa oli, kun pitkän linjan kokoomusvaltuutettu puheenvuorollaan ilmoitti, ettei hanke toteudu, mikäli kustannusarvio tulisi olemaan yli 1,2 miljoonaa euroa.

Aika pahasti meni metsään tämäkin mahtipontinen julistus. Tämä 1,2 miljoonan euron summakin oli liian suuri perussuomalaisten ryhmän hyväksyttäväksi ja esitimme silloin

kunnostushankkeen sokkokäynnistämisen sijaan määrärahaa perusteellisen kustannusarvion tekemiseen. Siinä vaiheessa olisi jo sokean kanankin täytynyt ymmärtää ettei 1,2 miljoonan raami tulisi millään riittämään ja avataan rahahana, jota ei saa suljettua.

Tähän hankkeeseen hukatulla rahalla olisimme taksilla kuljettaneet innokkaat kirjailijat ja runoilijat Kuruun käytöstä poistettuun Hainarin hoivakotiin seuraavat 20 vuotta, jossa olisi varmasti riittänyt huoneita kaikille halukkaille ja ääntäkin olisi saanut vapaasti luomisen vimmassa käyttää ilman äänieristettyjä ovia. Tilaa kyllä olisi riittänyt.

Toisena vaihtoehtona tämä raha olisi kattanut kaksi kolmasosaa osaa kiinteästi rakennetusta päiväkodista Kuruun nyt tulossa olevan vuokratun siirtorakennuksen sijaan, joka 16 vuoden käytön jälkeen tulee kalliimmaksi kuin paikalla rakennettu kiinteä rakennus.

Kolmantena vaihtoehtona rahalle olisi rakennettu kevyen liikenteen väylää Mutalaan ja Takamaalle, jota myöten lapset pääsisivät turvallisesti kouluun. Lapset varmaan kiittävät tulevana talvena kävellessään kapean tien vartta kouluun, että raha sattuikin ohjautumaan Vanhaan Räikkään ja sen Biedermayer-huonekaluihin.

Miten tämä käsittämätön virhe pääsi tapahtumaan?

Pieni äänekäs joukko sai tahtonsa läpi asiassa, joka hyödyttää alle promillea ylöjärveläisistä, mutta kaikki joutuvat tästä virheestä kärsimään verojen muodossa. Poliittisessa vastuussa olevien pitäisi ymmärtää paljonko meillä on rahaa, priorisoida sen käyttö ja sen jälkeen harkiten käyttää rahaa.

Tässä on unohdettu kaikki näistä edellä mainituista seikoista ja patistettu virkamiehet toteuttamaan hanketta, jossa ei ollut mitään mahdollisuutta onnistua.

Toivottavasti tämä tapahtunut virhe on muistissa, kun seuraavan kerran valitsemme luottamushenkilöitä kunnallisvaaleissa. Vanhaksi Räikäksi kutsuttu rakennus muistuttaa valitettavasti meitä hukatun rahan monumenttina aina kun kuljemme siitä ohi.

Hannu Ruuska

kaupunginvaltuutettu, ympäristölautakunnan jäsen

Perussuomalaiset

Julkaistu Ylöjärven uutisissa 18.9.2019

Kirjoitettu 30.9.2019

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa