Kokoomus, yrittämisen asialla?

”MettäShellinä” tunnettu, 34 vuotta paikkakunnalla toiminut ja St1 huoltoasemaketjun kärkisijoilla kestosuosikkina vuodesta toiseen pysytellyt Ylöjärven St1 on vakavan lopetusuhan alla. Palveluasema on Ylöjärven keskeisin raskaan liikenteen jakeluasema, joka toimii korvaamattomana mahdollistajana alueen elinkeinoelämän logistiikalle. Yritys sijaitsee keskeisellä paikalla Vaasantien varrella ja se työllistää 28 alan ammattilaista. Uhka koskettaa erittäin konkreettisesti myös Shell Helmisimpukan ravintolayrittäjää.

21.9.2022 ympäristölautakunta päätti äänin 7-4 kieltää St1 jakeluasemalta ympäristöluvan. Siitä huolimatta, vaikka yritys oli esittänyt kattavat suunnitelmat laajoista, lainsäädännön vaatimukset huomattavasti ylittävistä ympäristönsuojelutoimenpiteistä. Asema ei sijaitse varsinaisella pohjaveden muodostumisalueella, vaan sen reuna-alueella. Tarkemmissa 2019 maaperätutkimuksissa havaittiin, että asema ei kuulu vedenottamoiden valuma-alueisiin, vaan pohjavesi valuu poispäin vedenottamoista. Koska aseman alaisella pohjavedellä ja pohjavesialueen muodostumisalueen välillä ei ole hydraulista yhteyttä, asema ei vaikuta vedenottoalueeseen.

Kokoomuksen 3 jäsentä, ympäristölautakunnan puheenjohtaja Markku Uusitalo, Katariina Blom ja Hannele Kyttälä-Koskinen, vasemmiston Aki Leppänen, vihreiden Satu Honkanen ja demareiden Seppo Peltola sekä Minna Mäkinen äänestivät ympäristöluvan epäämisen ja jakeluaseman hävittämisen puolesta.

Luvan hyväksymistä kannattivat 3 perussuomalaista, allekirjoittanut Inga-Mari Lehti, Panu Koski ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Hannu Ruuska. Perussuomalaisten lisäksi ympäristöluvan puolesta äänesti keskustan Jyrki Ylihonkaluoma.

Yrityksellä on nyt mahdollisuus valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen, muuta valitusoikeutta ei ole. Kun lupa olisi asianmukaisesti myönnetty, yritys olisi alkanut suunnittelemiinsa suojauksen parannustoimenpiteisiin heti. Nyt ne jäävät odottamaan valituskierroksia. Päätös oli näinkin katsoen ympäristösuojelun näkökulmasta tosiasiallisesti haitallinen.

Mihin tämä johtaa? Ohjaamme raskaan liikenteen rekat ja työkoneet tankkaamaan muualle? Kenties pienille henkilöautoille suunnitelluille asemille, vai naapurikuntiin? Annamme Ylöjärvestä mielikuvan vihamielisenä ja epäluotettavana toimijana. Riippumatta siitä miten paljon toiminnanharjoittaja investoi ympäristönsuojeluun, niin mikään ei riitä.

Kuinka paljon negatiivista julkisuutta Ylöjärvi haluaa vielä saada? Kokoomusvetoisesti tehty ja kokoomuksen äänien ratkaisema ympäristölautakunnan päätös evätä ympäristölupa alueen keskeiseltä elinvoimaiselta yritykseltä, ei taatusti edesauta asiaa. Onko kokoomus enää kunnan elinvoiman ja yritysten toimintaedellytysten asialla, vai onko lautakunnan puheenjohtajan, entisen ELY-virkamiehen syytä vaihtaa puoluetta vihreisiin?

Ylöjärven yrityspalvelun hallituksen puheenjohtajana, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajana ja itsekin yrittäjänä olen äärimmäisen surullinen ja erittäin vihainen tästä kyseisestä päätöksestä.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta,

Inga-Mari Lehti
Perussuomalaisten Ylöjärven valtuustoryhmän puheenjohtaja

Julkaistu Ylöjärven Uutisissa 28.9.2022

 

Kirjoitettu 28.9.2022

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa