Ylöjärvi tuhlaa purkurakennukseen päiväkotien ja koulujen kustannuksella – Hannu Ruuska

Ylöjärven kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina 6.11. vuoden 2018 talousarviota ja hukkaamme rahaa loputtomaan hankkeeseen, jos hyväksymme ensi vuodelle Vanhan Räikän rakennuksen kunnostuksen määrärahan.
Tähän purkukuntoiseen rakennukseen on tällä hetkellä varattu 1,2 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle ja tällä hetkellä on tiedossa, että sillä rahalla saadaan vain rakennus pysymään pystyssä.

Mitään kunnollista kuntokartoitusta ja siihen perustuvaa kustannusarviota ei ole tehty ja julkistettu. Ainoastaan aistinvarainen kuntokartoitus on tehty eli joku on kävellyt kädet taskussa rakennusta ympäri ja sanonut mielipiteensä. Nyt olemme aika ohuella jäällä jos näin epävarmaan hankkeeseen avaamme rahoitusta. Sitä ei sen jälkeen saa katkaistua ja se on kuin pohjaton kaivo. Lopullinen kustannusarvio saattaa hyvinkin olla kolminkertainen.

Ensi vuoden remonttikustannuksen kasvaminen kolmikertaisiksi aiheutti myös sen, että talousarviossa Kurun päiväkodin kiinteiden rakennusten tilalle on tulossa siirtorakennukset, jottei kaupungin talous menisi pakkaselle. Itse en pidä laisinkaan hyvänä ratkaisuna tehdä legopalikoista päiväkotia. Ei Kuru ole kartalta poistumassa ja väkimäärä kasvaa tulevina vuosina kaupunkiseudun kasvaessa. Myös Viljakkalan koulun puutteelliset liikuntatilat ovat toisarvoisia Vanhan Räikän rinnalla ja oppilaat saavat edelleet pitää sisäliikuntatunnit koulun aulassa.

Tämän rakennuksen puolestapuhujia on promillen verran Ylöjärven asukkaista ja he vetoavat historiallisiin arvoihin, vanhojen rakennusten kokonaisuuteen ja suojelukaavaan. Historiallisia arvoja rakennuksessa on tasan yhtä paljon kuin muissa maatilojen päärakennuksissa joiden maita Ylöjärven kaupunki on olemassaolonsa aikana ostanut eli ei yhtään.

Vanhojen rakennusten kokonaisuus on jo aikaa sitten rikkoutunut ja kaavat on tehty muutettaviksi. Kaavan muuttaminen on kuitenkin huomattavasti halvempaa kuin purkuröttelön korjaaminen. Tälläkin hetkellä Ylöjärvi karsii ylimääräistä rakennuskantaa purkamalla ja myymällä. Nyt pitäisi kalliilla rahalla remontoida tyhjää tilaa lisää, jolle ei ole edes keksitty käyttötarkoitusta. Sen takia kaupungin internetsivuilla pyydettiin kaupunkilaisilta ja yrityksiltä ideoita, mihin tätä hankalaa rakennusta voisi käyttää. Sielläkin tuli aika konkreettisia kehoituksia purkaa koko rakennus.

Olen saanut myös paljon palautetta, minkä takia tuhlataan rahaa tähän, koska muut investoinnit kärsii sen johdosta. Saman rahan voisi käyttää vaikka Kurun koulumuseoon, joka on museoviraston suojelema rakennus mitä Vanha Räikkä ei ole. Kurun koulumuseo vaan ei näy silmiin, kun astuu kaupungintalon ovesta ulos. Se ei ole perusteena tämän rakennuksen kunnostamiselle, että se on ensimmäisenä näkösällä kaupungintalon vieressä. Paljon viisaampi ratkaisu kiusalliselle purkutalolle olisi sen toimittaminen Tarastenjärvelle lämpöä tuottamaan ja tilalle saman tyylinen kahvila kuin Tampereen Koskipuistossa kahvila -ravintola Puisto. Se istuisi paljon paremmin paikkaan varsinkin, kun koko ympäristö uudistuu tulevina vuosina.

Hannu Ruuska

kaupunginvaltuutettu, ympäristölautakunnan jäsen

 

Julkaistu Ylöjärven uutisissa 1.11.2017

Vastaava kirjoitus Aamulehdessä 30.10.2017:

https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/mielipide-ylojarven-ei-pida-myontaa-rahaa-rottelolle-200497036/

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa