Vastine synkistelykampanjalle – Henrik Pajunen

Kaupunginvaltuutettu Jussi Kytömäki (vihr.) jatkoi mielipidekirjoituksessaan Ylöjärven Uutisissa 28.9. menneiden muistelua, vaikka katse pitäisi olla ensi vuoden talousarviossa.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan tulevasta talousarvioesityksestäkään Kytömäki ei löydä mitään positiivista sanottavaa, vaan tapojensa mukaan hän keskittyy ainoastaan nostamaan negatiivisia asioita esille. Tällä kerralla hän arvostelee valmistelun lopussa tehtyjä muutoksia, jotta esitys saatiin laadittua mahdollisimman lähelle kaupunginhallituksen antamaa menoraamia.

Yhtäkään hyvää asiaa lautakunnan talousarvioesityksestä hän ei tekstissään mainitse. Esityksessä muun muassa lisätään varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja varahenkilöstöä sekä panostetaan erityisopetukseen niin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen kuin lukionkin osalta. Iltapäivätoimintaa vahvistetaan myös uusilla työntekijöillä.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön vaaterahakin on vihdoinkin saatu mukaan. Tämä tulee vahvistamaan positiivista työnantajakuvaa ja toivottavasti helpottaa työntekijöiden rekrytointeja jatkossa. Alalla on jo nyt pulaa ammattilaisista. Ennen kaikkea vaateraha on oikeudenmukainen varhaiskasvatuksen työntekijöitä kohtaan, jotka joutuvat tällä hetkellä ostamaan omilla rahoillaan työvaatteensa joita kuluu töissä.

Perusopetusta vahvistetaan erityisluokanopettajilla ja sijaisten palkkauskin on huomioitu. Aineisiin ja tarvikkeisiin esitetään ensi vuodelle 100 000 euroa. Tämäkään ei Kytömäelle riittänyt, vaan hän esitti kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 27.9. tarvikerahan tuplaamista 200 000 euroon. Kukaan lautakunnan jäsenistä ei kannattanut hänen esitystään tälläkään kerralla, joten esitys raukesi kannattamattomana.

Vuodesta toiseen saamme kuulla Kytömäen ankaraa arvostelua kaupunginhallituksen antamaa raamia, sivistyspalveluita sekä lautakunnan ja valtuuston tekemiä päätöksiä kohtaan. Välillä palataan taas ajassa vuosia taaksepäin. Synkkiä pilviä kaupunkimme päällä pidetään keinolla millä hyvänsä. Kuka tästä hyötyy? Ainakin tällä syödään Ylöjärven kaupungin vetovoimaa ja houkuttelevuutta asuin- ja työpaikkana.

Kytömäki pyysi viime viikon mielipidekirjoituksessaan minulta selvitystä, mitkä asiat menevät tärkeysjärjestyksessä lapsiin ja nuoriin panostamisen edelle. En ole missään vaiheessa sanonut näin, enkä tiedä ymmärsikö hän tahallaan sanani väärin.

Jussille tiedoksi: tavoitteiden tärkeysjärjestykseen laittaminen tarkoittaa juuri sitä mitä sanoin. Talousarvioon ei voi millään saada jokaista asiaa joita haluaisimme. Silloin meidän täytyy päättäjinä miettiä juurikin näiden asioiden tärkeysjärjestykseen laittamista. Toiselle se voi olla fyysiset koulukirjat ja oppimateriaalit, toiselle taas ammattilaisten lisäämistä kasvatukseen ja opetukseen. Enemmistö päättää ja tarvittaessa äänestetään. Se on demokratiaa.

Henrik Pajunen
kaupunginvaltuutettu, ps.
kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja,
Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen

Julkaistu Ylöjärven Uutisissa 5.10.2022

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa