Perussuomalaisten valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro 5.11.2018

Ylöjärven kaupungin talousarviokokous 5.11.2018

Perussuomalaisten valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro

Puhuja: Mauri Heiska
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

 

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja hyvä paikalle saapunut yleisö!

Olemme jälleen siinä kohtaa vuotta, että olemme päättämässä tulevasta eli vuoden 2019 talousarviosta Ylöjärven kaupungille. Talousarvioprosessi on jälleen ollut pitkä, monivaiheinen ja kaikille niin haluaville osallistava prosessi. Olen ylpeä siitä, että Ylöjärvellä olemme ottaneet suuria harppauksia tämän talousarvioprosessin suhteen, koska politiikka osallistetaan tänä päivänä hyvin alkutekiöissä kaikkeen tähän liittyvään prosessiin. On siis hyvä, että olemme päässeet eroon siitä takavuosien pakkopullasta jossa kaikki oli käytävä kaikille, kun niin vain sanottiin jostain ylempää. Väitän, että tämä nykyinen avoimuus Ylöjärven poliittisessa päätöksenteossa on hyvin suurelta osin meidän Ylöjärven Perusuomalaisten ansiota.

En malta tässä yhteydessä olla menemättä ajassa taaksepäin, eli edellisiin vaaleihin jolloin itsekin lähdin tähän peliin mukaan. Tällöin hyökkäsimme hyvin suuresti vaaliteemoissamme virkamiehien kimppuun asioiden päättämisessä. Suurelta osin rakentamiseen ja siihen liittyviin lupiin yms oli meillä silloin suuri huoli ja moneen muuhun asiaan. Aika oli silloin aivan toinen, kuin mitä se on tänä päivänä, mitä tulee päätöksentekoon nyt vuonna 2018. Kiitos siitä meidän kaikkien ryhmien hyvän yhteistyön tänä päivänä.

En ajatellut tänäkään vuonna ottaa kantaa maailman politiikkaan, saati sitten eduskunnan asioihin, koska täältä Ylöjärveltä käsin ja ainakaan täältä valtuustosalista emme siihen pysty suuresti vaikuttamaan, muuten kuin meidän pitkään aikaan ainoan ylöjärveläisen kansanedustajamme Sami Savion kautta, joka on mallikkaasti hoitanut siellä tehtävänsä tällä ensimmäisellä kaudellaan. Olen myös hyvin varma, että Sami saa jatkoa työlleen tulevissa vaaleissa ensi vuonna. Haluankin muistuttaa, että meidän tulee ottaa Ylöjärven kaupunkina ja ylöjärveläisinä Samista kaikki hyöty hänen loppukaudestaan ja mahdollisesti hänen tulevasta ja tulevista jatkokausistaan meidän kaikkien ylöjärveläisten hyödyksi.

Nyt kuitenkin haluan siirtyä tulevaan vuoden 2019 talousarvioon. Meidän Ylöjärven Perussuomalaisten mielestä tuleva talousarvio on todella hyvin valmisteltu kokonaisuudessaan. Olemme tyytyväisiä, että kunnallisveroprosenttia ei tänä vuonna esitetty nostettavaksi ja vielä tyytyväisempiä siihen, että tuleva esitys kiinteistöveron laskusta on tänään päätettävänä koska uskomme, että tämä lisää osaltaan meidän houkuttelevuutta asukasmarkkinoinnissa kaupunkina. Tulemme myös mahdollisesti tulevina vuosina esittämään tämän kiinteistöveron laskemista mahdollisuuksien mukaan aivan valtioin ohjaamaan pakolliseen 0.41% asti.

Tänään päätettävästä talousarviosta haluamme kuitenkin nostaa sieltä muutamia huomioita ja tulevia esityksiä jotka teemme, koskien Aronrantaa, Vanhaa Räikkää ja ratikkaa, joihin meidän on kyllä puututtava ja niiden osalta mahdollisesti äänestysten jälkeen tulevaa veronmaksajien rahojen tuhlausta.

Vanhaan Räikkään esitetään nyt jo tulevalle vuodelle 60 000 euroa enemmän kuin mitä viime vuonna talousarviovaltuustossa äänestyksen jälkeen hävisimme,eli 660 000 euroa yhteensä. Tässä on siis käymässä mitä eniten pelkäsimme, eli kohde on loputon suo ylöjärveläisille veronmaksajille. Samoin pelkäämme ratikan suhteen, joka on tässä vaiheessa aivan järjetön hanke meille. Nyt olemme siihen liittyvään suunnitteluun laittamassa jo 259 000 euroa jolla me tuskin tullaan saamaan mitään meille tärkeää. Joutuisimme taas vain Tampereelle maksumiehiksi kuluja tasaamaan.

Aronrantaa emme halua rakentaa missään nimessä täyteen taloja, vaan ensisijaisesti alue tulee jättää suurimmalta osin virkistyskäyttöön rannan ja nykyisten kenttien osalta. Emme kuitenkaan halua alueen kehittämistä olla jarruttamassa, mutta alue tulee kokonaisuudessaan ajatella ja suunnitella järkevästi kaupunkilaisia ja heidän tarpeitaan ajatellen. Tärkein asia tietysti tuossa kohtaa on ajatella ensisijaisesti alueen liikenneväylät, jotka tällä hetkellä on suunnitellun keskusta-alueen kasvun suhteen suuri pullonkaula, joka ei tule pelaamaan nykyisellään.

Olemme oikein tyytyväisiä Mutalan ja Takamaan kevyenliikenteenväylien suunnittelun aikaistamista vuosille 2020, joita on kovasti yritetty saada eteenpäin turvallisuuden lisäämiseksi alueilla. Myöskin Viljakkalan kevyenliikenteenväylä on ihan juuri valmistumassa, joka lisää koululaisten turvallisuutta nyt suuresti heidän koulutiellään. Uusi liikuntahalli ja siihen yhteyteen tuleva punttisali, on myös hieno asia meille viljakkalalaisille.

Perusturvaan olemme satsaamassa lisää, vaikka sote ja maakunta asiat ovat edelleenkin isoissa solmuissa. On siis hienoa, ettemme jää vain odottamaan jotakin, vaan satsaamme ja panostamme omiin sote-palveluihin, jotta meidän omilla kuntalaisilla olisi edelleenkin hyvät ja toimivat palvelut.

Perussuomalaiset ovat tyytyväisiä siihen, että sivistyslautakunta on halunnut aktiivisesti muokata talousarvioprosessia itsensä näköiseksi. Lautakunta on sanut merkittäviä tuloksia aikaan. Esimerkiksi esiopetukseen tullaan satsaamaan tänäkin vuonna taas enemmän ja vakituisia sijaisia palkataan lisää päiväkoteihin.

Myös perusopetukseen tullaan panostamaan lisää. Talousarvioesitys pitää sisällään kymmenen uutta opettajaa, joista kolme on erityisluokanopettajia. Kun talousarvio tuo oppilashuoltoon myös kaksi uutta koulupsykolgin toimea, nousee perusopetuksessa painopisteeksi oppilaiden erityisen tuen tarpeisin vastaaminen.

Haluan kaikille valtuutetuille toivottaa hyvää talousarviokokousta ja tehdään yhdessä hyviä ja vastuullisia päätöksiä joista hyötyisi tasapuolisesti kaupunkimme veronmaksajat!

Olemmehan saanet jo velankasvun taitettua muutamana vuonna peräkkäin vastuullisella päätöksenteolla.

Pidetään Ylöjärvi jatkossakin hyvässä kunnossa.

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa