Mikä on tarkoitusperä? – Hannu Ruuska

Luin mielenkiinnolla 18.10. Aamulehden artikkelin kunnan työntekijöiden sidonnaisuuksista. Artikkeliin oli Katja Luojus antanut kommentit Ylöjärven poliittisen päätöksenteon sidonnaisuudesta. Lehtijuttu oli hyvä, mutta hieman siinä vaikuttimena tuntui olevan opettajien puolueettomuuden kyseenalaistaminen päätöksenteossa.

Itse pidän hyvänä asiana, kun on alakohtaista asiantuntemusta poliittisessa päätöksenteossa maallikoiden lisäksi alasta riippumatta. Toisinaan huomaa valtuustossa jonkun maallikon puhuvan sillä hetkellä käsiteltävästä alakohtaisesta asiasta rinta rottingilla minuuttitolkulla, vaikka ei välttämättä ole laisinkaan tietoa kyseisestä asiasta.

Ei varmastikaan ole aina helppoa olla tekemässä päätöksiä omaa alaa tai toimenkuvaa koskevista asioista. Siinä tilanteessa punnitaan päätöksen tekijän puolueettomuus ja kyky katsoa kokonaisuutta ”laatikon ulkopuolelta”, vaikka lopputulos ei olisikaan niin mieluinen. Tarvittaessa myös täytyy osata jäävätä itsensä päätöksenteon ulkopuolelle.

Jos me alkaisimme rajaamaan kuntaan sidoksissa olevien päättäjien määrää, niin pitäisi myös sama ulottaa valtuustoon kaupunginhallituksen lisäksi, jotta päätöksenteko olisi täysin sidoksista riippumatonta. Valtuustossa tulisikin sen jälkeen aika autiota ja kaupunki voisi tilata huomattavasti pienemmän määrän kahvipullaa kokouksen alkuun.

Pidän Luojuksen antamia lausuntoja tässä haastattelussa hieman outoina, jos ne suhteutetaan henkilön aiempaan toimintaan. Luojus on kuitenkin itse toiminut esimerkiksi Pro Räikän hallituksessa. Pro Räikän tehtävänä oli silloin rahankeruu purkukuntoiselle Vanhan Räikän rakennukselle. Kaupunki pumppasi 1,6 miljoonaa euroa rahaa rakennuksen kunnostamiseen ja sama henkilö oli tuolloin myös valtuutetun roolin lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtajana päättämässä rahahanojen aukaisusta.

Eikö siinä olisi ollut jääväämisen paikka päätöksenteossa? Kuten myös sairaanhoitopiirin rahoista päätettäessä, jossa Luojus toimii johtavassa asemassa? Mielestäni on hieman erikoista tai tarkoitushakuista vastaavassa asemassa toimineena antaa kriittisiä lausuntoja muiden alojen edustajista.

Hannu Ruuska
kaupunginvaltuutettu, maakuntahallituksen jäsen, aluevaaliehdokas

Ylöjärven Perussuomalaiset

Julkaistu Ylöjärven uutisissa 27.10.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa