Karhen uudelle koulurakennukselle on perusteet – Henrik Pajunen

Kaupunginhallitus käsitteli 25.4. kokouksessaan Karhen koulun tilannetta ja päätti äänestyksen jälkeen, että se tulee esittämään kaupunginvaltuustolle kokonaan uutta koulurakannusta. Ainoastaan kokoomus vastusti asiaa.

Tämän jälkeen kokoomuksen suunnalta on maalailtu julkisuudessa pelottavia ja populistisia uhkakuvia Karhen koulun tulevaisuudesta, mikäli kaupunginvaltuusto päättää toukokuun kokouksessaan edetä kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaan, eli Karhelle rakennettaisiin uusi koulu.

Kokoomuksen ajama hybridimalli, eli siirtokelpoinen rakennus 10 vuoden leasingilla sisältäen lunastusmahdollisuuden, on varmasti hyvä vaihtoehto myös, mutta en itse näe uuden koulun rakentamisessa sellaisia uhkia joilla kokoomus meitä pelottelee. Julkisuudessa on esimerkiksi väläytelty koulun lakkauttamista seuraavan kymmenen vuoden aikana, jos lapsimäärä tulee laskemaan tulevaisuudessa Karhella.

Tämän hetkisen tiedon mukaan väestörekisteri ennustaa, että oppilasmäärät Karhen koululla tulee vähenemään kahdeksalla oppilaalla lukuvuoteen 2026-2027 mennessä. Jos tämä ennuste toteutuu, niin karhelaisilla ei silti ole mitään syytä pelätä koulun lakkauttamista. Niin kauan kun oppilasmäärät pysyvät yli 30 oppilaan tasolla, opetusta kannattaa järjestää. Oppilaita on tullut kouluun joka vuosi enemmän kuin on ennustettu.

Uusi kunnolla tehty koulurakennus palvelisi karhelaisia perheitä vuosikymmeniä ja toisi heille turvaa. Tämän lisäksi Karhelle on tulossa uusi kaava. Kaava yhdistettynä täysin uuteen kouluun tulee lisäämään Karhen vetovoimaa ja ihmiset uskaltavat myös investoida sinne tulevaisuudessa. Uskallan väittää, että oppilasmäärätkin saadaan tämän jälkeen nousemaan.

Moni varmasti muistaa kuinka synkkä tilanne oli kymmenen vuotta sitten, kun Karhen kyläkoulun tulevaisuus oli vaakalaudalla. Tuoreessa muistissa on myös syksy 2020, kun Kultakylän päiväkoti joutui kaupungin talouden tasapainotusohjelman kohteeksi. Onneksi päiväkoti saatiin pelastettua ja nyt siellä on jo niin paljon lapsia, ettei paikkoja riitä enää kaikille halukkaille.

Perussuomalaisille on aina ollut tärkeää puolustaa haja-asutusalueen ihmisiä ja heidän palveluitaan. Monelta valtuutetulta valitettavan usein unohtuu, että elämää on myös kaupungintalon rappusten ulkopuolella.

Karhelaisilla on nyt valtavan hieno tilaisuus saada vanhan koulun tilalle täysin uusi koulurakennus ja hienot nykyaikaiset tilat joista on iloa vuosikymmeniksi, ilman suurempia murheita. Tämän yhteydessä tulee tarkastella myös esiopetuksen järjestämisen tarpeita Karhen koulun oppilasalueella.

Karhelaiset ovat sen ansainneet.

Henrik Pajunen
kaupunginvaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja (ps.)

Julkaistu Ylöjärven uutisissa 4.5.2022

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa