Energiaverotukseen tarvitaan järkeä ja kohtuullisuutta – Sami Savio

Energia- ja polttoaineverot ovat Suomessa moninkertaisia verrattuna EU-lainsäädännön edellyttämiin minimeihin. Raskas verotus heikentää kuluttajien ostovoimaa ja lisää työttömyyttä. Energia- ja polttoaineverotusta on jatkossa alennettava tuntuvasti, jotta asumisen ja liikkumisen kaltaiset perustarpeet olisivat kohtuullisen hintaisia ja yritysten kilpailukyky paranisi.

 Tuulivoiman syöttötariffit on poistettava ja tuulivoimaan liittyvä järjetön tulonsiirtomekanismi lopetettava. Tuulivoiman korotettu takuuhinta on nykyään peräti 105,3 euroa/MWh. Toisaalta sähkön pörssihinta on noin 30 euroa/MWh, joten yli 70 prosenttia tuulivoiman tuottajien tuloista otetaan suoraan veronmaksajilta.

 Vesivoimalla tuotettu sähkö on vähintään yhtä ympäristöystävällistä kuin tuulivoimalla tuotettu ja elinkaarikustannuksiltaan paljon halvempaa.

Lisäksi tuulivoimaa markkinoidaan usein puhumalla teoreettisesta maksimitehosta, vaikka tuulivoimaloiden todellinen energiantuotto on Suomen oloissa vain noin 20 % laskennallisesta maksimista. Onkin outoa, että muun muassa vihreät haluavat jakaa suuria tukia tuulivoiman tuottajille, vaikka ovat ajaneet vuosien ajan Fortumin vesivoimaloihin kohdistuvaa windfall-veroa.

 Markkinatalouden tulisi toimia myös energian tuotannossa ja kulutuksessa, eikä verotuksen tai tukien tulisi aiheuttaa siihen suuria vääristymiä. Tämän lisäksi energiapolitiikan tulee jatkossa edesauttaa älykkäiden sähköverkkojen ja sähköjärjestelmien kehittämistä ja rakentamista. Tulevalla eduskunnalla riittääkin työsarkaa vuosien myötä laadittujen mekanismien korjaamisessa.

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa