Ei huudeta vaan annetaan tukea nuorille – Linda Kyllöinen

Poikkeustila on ollut meille kaikille uusi ja rajoittava tekijä arjessamme. Mutta eniten se on kuitenkin koskettanut meidän jälkikasvuamme.

Lapset ja nuoret joutuivat etäkouluun, lisäksi harrastukset ja nuotisotilat olivat katkolla ja tämä kaikki on varmasti vaikuttanut negatiivisesti nuoriin sosiaalisten tilanteiden vähyyden vuoksi.

Mielestäni on erittäin huolestuttavaa, että osa aikuisista ei näe metsää puilta, vaan koronan pelko on saanut heidät unohtamaan sen, että ovat itsekin olleet nuoria. Vaikka silloin ei koronan kaltaista poikkeustilaa olisi ollutkaan, niin ei se oikeuta nuorille huutelua rajoituksista, eikä kieltämistä kasvuun tuiki tärkeää sosiaalista kanssakäymistä muiden nuorten kanssa.

Olen nyt viimeisen puolen vuoden aikana sattunut näkemään tilanteita, joissa nuoret ajetaan pois kentiltä, pihoilta ja parkkipaikoilta koronan vuoksi. Pahinta tässä on se, että tällaisena aikana nuoria pitäisi tukea, kuunnella ja ymmärtää, eikä aina kieltää saati pelotella virkavallalla, kuten eräässä tapauksessa kävi.

Nuorten psykiatriset osastot ovat pullollaan huonosti voivia nuoria. Se kertoo siitä, että tämä kaikki on nuorille liikaa. Vanhemmilla on hätä pärjäämisestä ja tämä heijastuu myös jälkikasvuun. Emme voi olettaa, että nuoret ymmärtäisivät mitä maassamme tapahtuu, kun emme me kaikki vanhemmatkaan ymmärrä.

Joten annetaan nuorille rajoja ja rakkautta oikeassa suhteessa, mutta muistetaan ettei ole muiden kuin heidän omien vanhempiensa tehtävä kasvattaa. Puututaan kun on oikeasti aihetta puuttua, mutta puhumalla eikä huutamalla, saati uhkailemalla. Ymmärretään ja ollaan läsnä.

Nuoria kuuntelemalla voidaan me aikuisetkin oppia jotakin, kuten sen että yhdessäolo on tärkeää.

Linda Kyllöinen, kuntavaaliehdokas

Ylöjärven Perussuomalaiset

Julkaistu Ylöjärven uutisissa 21.4.2021

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa