Ei hätäillä kaupunginjohtajan haussa, niin ei tehdä virheitä – Hannu Ruuska

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus on Aamulehdessä julistanut, että uusi kaupunginjohtaja valitaan vielä tämän valtuustokauden aikana. Kiire leimaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan toimintaa, koska nyt hänellä on ainutkertainen mahdollisuus valita omasta mielestään hyvä henkilö virkaan. En ole tämän päättömän hosumisen kannalla, joka on saanut alkunsa viime vuoden puolelta käynnistyneestä johtamisselvityksestä ja päättyisi siihen, kun Luojukselle mieluinen kaupunginjohtaja aloittaisi virassaan.

Kaupunginjohtajan valintaprosessilla ei ole yhtään suurempaa luottamusta, kuin aiemmin tehdyllä johtamisselvityksellä. Sen linjaus kesken selvitystyön vielä Luojuksen omavaltaisella päätöksellä muuttui ja selvitystyössä oli muitakin suuria epämääräisyyksiä, jotka johtivat epäluottamusäänestykseen.

Kannattaa lukea 1.2.2021 valtuuston kokouksen pöytäkirjasta Mauri Heiskan 6. pykälään tekemä muutosesitys (aloite kaupunginhallituksen erottamiseksi). Silloin saa pintapuolista käsitystä kehuttuun selvitykseen, joka käytännössä jätti jälkeensä johto-organisaatiosta savuavat rauniot kaupungintalolle ja paineisti kaupunginjohtajan päättämään työsuhteensa. Suorituksesta ei kyllä voi hyvälläkään tahdolla papukaijamerkkiä antaa, saati muitakaan kehuja. Ellei tavoitteena ole hajota ja hallitse -periaate.

Seuraavan kaupunginhallituksen ja valtuuston voimasuhteista ei ole tietoa. Se on varmasti ollut johtamisselvityksessä ajava voima, joka on pakottanut tietyt tahot tekemään hätäisiä päätöksiä hinnalla millä hyvänsä. Ensi valtuustokaudella ei välttämättä niin sanotun oman ehdokkaan valinta kaupunginjohtajan virkaan onnistuisikaan niin vaivattomasti.

Nyt on viisainta säilyttää maltti kaupunginjohtajan valinnassa. Jätetään valinta suosiolla seuraavan kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi, mikäli johtajaehdokas ei saa tällä valtuustokaudella kaikkien puolueiden hyväksyntää. Se antaisi kuvan harkiten tehdystä, viisaasta päätöksestä. Silloin myös lähdettäisiin liikkeelle puhtaalta pöydältä eikä aiemmat selvitysprosessin sotkut jäisi uuden kaupunginjohtajan nimityksessä luurangoiksi kaappiin.

Tietysti tässä kohtaa paniikkinappulaa painaneet hätäilijät sanovat, että kaupunki tarvitsee pikaiseen uuden kipparin, mutta sitä virkaa kyllä kykenee hoitamaan mainiosti vs. kaupunginjohtajakin yli vaalien.

Eikä meidän tarvitse huolestua kaupunkilaivan ajautumisesta karille, sillä ei se enää pahemminkaan voi mennä kuin tähänkään saakka. Onhan ylin virkamiesjohto jo lähtenyt ja jäljelle jääneille piti kiireesti antaa palkan korotus, että edes joku jäisi taloon.

Ikävä tulevaisuuden skenaario nykyisen tynkäkaupunginhallituksen ja -valtuuston kiireellä tekemässä päätöksessä olisi se, että ensi valtuustokaudella olemme pian taas tekemässä uutta johtamisen selvitystä ja uudelleen äänestämässä luottamuksesta. Tämänkin voimme välttää toimimalla rauhallisesti ja harkitusti, ja siihen ei vaadita kuin hieman malttia ja aikaa.

Hannu Ruuska
kaupunginvaltuutettu, ps.

Julkaistu Ylöjärven uutisissa 10.3.2021

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa