TIEDOTE: Perussuomalaiset pettyneitä kaupunginvaltuuston päätöksiin Kultakylän päiväkodin ja Karhen koulun sulkemisista

TIEDOTE 15.11.2024
JULKAISUVAPAA

Ylöjärven kaupunginvaltuusto piti maanantaina 11.11.2024. lähes 12 tuntia kestäneen talousarviokokouksensa. Valtuuston päätettävänä oli ensi vuoden talousarvion lisäksi myös tulovero- ja kiinteistöveroprosentit, maankäytön ja palvelujen suunnittelu- ja toteutusohjelma 2025 – 2029, vaikuttamistoimielinten muutokset sekä lukuisia esityksiä palveluverkkomuutoksiin.

Perussuomalaisten puolustamien Kultakylän päiväkodin ja Karhen koulun kohtalot käsiteltiin kokouksen alussa ennen varsinaista talousarviokäsittelyä. Perussuomalaisten Henrik Pajunen esitti, että Kultakylän päiväkotia ei suljeta vuonna 2025, vaan toimintaa jatketaan edelleen yksikössä.

– Kultakylän päiväkoti on ollut monelle Viljakkalaan muutaneelle perheelle yksi tärkeä valintaperuste. Kyseessä on pieni idyllinen päiväkoti jossa on turvallinen ympäristö. Tällaisen pienen päiväkodin kodinomaisuus ja meluhaitoiltaan vähäisempi ympäristö luo lapsille turvaa ja lisää myös henkilökunnan viihtyvyyttä, Pajunen perusteli esitystään.

Kultakylän päiväkodin lakkauttamisen johdosta lapset siirrettäisiin Onnimannin päiväkotiin, jolloin perheillä kasvaisi päiväkotimatka lähes kuusi kilometriä.

– Hankaluuksia tulee nuorille perheille. Monet joutuvat ostamaan toisen auton josta tulee tonnin menoerä joka vuosi. Ei ole kovin reilua, Juha Tuominen totesi kannatuspuheenvuorossaan.

– Asukkaat ja toimijat ovat äänekkäästi vastustaneet (päiväkodin) sulkemista. Ei meillä ole mitään syytä olla kuulematta näiden asukkaiden mielipidettä. Kunnallisessa päätöksenteossa on ainakin meille perussuomalaisille tavoitteena palveluiden tasapuolinen jakautuminen eri asuinalueille. Tämä on arvovalinta, taloudellinen säästö on todella pieni, Erja Pelkonen jatkoi.

Perussuomalaisten esitys sai laajaa kannatusta perussuomalaisten lisäksi myös muilta puolueilta. Esitys kaatui lopulta äänestyksessä äänin 32-19 ainoastaan perussuomalaisten, keskustan, Suomen Katajan sekä yhden vihreiden valtuutetun äänestäessä päiväkodin säilyttämisen puolesta.

Seuraavaksi käsiteltiin Karhen koulun kohtaloa. Kaupunginjohtajan alkuperäinen esitys kaupunginhallitukselle oli, että koulu lakkautetaan 1.8.2027 lukien. Kaupunginhallituksen kesäkuussa pidetyssä kokouksessa kuitenkin kokoomuksen Katja Luojus esitti, että koulu lakkautetaan jo 1.8.2025. Tämä tuli lopulta äänestyksen jälkeen kaupunginhallituksen päätökseksi, perussuomalaisten vastustaessa asiaa.

Kaupunginvaltuuston maanantain kokouksessa perussuomalaisten Juha Tuominen piti ensimmäisen puheenvuoron, jonka aluksi hän kertoi positiivisesta kokemuksestaan päättäjille suunnatussa luontopäivässä Karhen koululla jonka jälkeen hän jatkoi:

– Nyt 17 vuoden kovan uurastuksen jälkeen Ylöjärven kaupunki on saamassa Karhen osayleiskaavan vihdoin ja viimein valmiiksi. Karhelaiset ovat todellakin ansainneet mahdollisuuden näyttää mistä teräksestä heidät on taottu. Taistelussaan Karhen Ympäristökoulun puolesta karhelaiset ovat osoittaneet aitoa periksiantamatonta talvisodan henkeä. Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta.

Esitän, että Karhen koulua ei lakkauteta 2025, vaan koulun oppilasmääriä tarkastellaan kaksi vuotta Karhen osayleiskaavan voimaantulon jälkeen ja tehdään silloin koulun jatkon suhteen päätökset. Koulunkäyntiä jatketaan siihen asti nykyisessä siirtokelpoisessa rakennuksessa, Tuominen perusteli esitystään.

Keskustelun kuluessa tehtiin myös kaksi muuta muutosesitystä. Keskusta esitti, että koulua ei lakkauteta. Kristillisdemokraatit puolestaan esittivät koulun sulkemista vuonna 2027. Perussuomalaisten esitys oppilasmäärien tarkastelusta kaksi vuotta kaavan voimaantulon jälkeen oli tarkoituksella tässä muodossa, että olisimme saaneet enemmän ryhmiä esityksemme taakse.

– Täytyy kyllä sanoa, että on tämä päätöksenteko tässä salissa aika irvokasta ja epäjohdonmukaista. Tämä sama valtuusto keväällä 2022 päätti, että rakennetaan uusi koulu ja nyt vuonna 2024 sitä ollaan lopettamassa samasta paikasta. Äsken päätettiin sulkea Kultakylän päiväkoti ja nyt ollaan jo Karhen koulun kimpussa. Kyllä tämä Viljakkalan asukkaiden elämän kurjistaminen ja jatkuva moukarointi saa minun mielestäni jo luvan riittää, Henrik Pajunen jatkoi.

Perussuomalaiset puolustivat koulun säilyttämistä yli 2,5 tuntia kestäneessä keskustelussa jossa kuultiin lähes viisikymmentä puheenvuoroa.

– Me perussuomalaiset olemme jo vuosia toistuvasti puolustaneet näitä alueellisesti tasapuolisten kylien palveluita. Näissä pienemmissä kouluissa minun mielestäni oppilaat saavat yksilöllisempää huomiota opettajilta, mikä parantaa lasten hyvinvointia ja lisää turvallisuuden tunnetta. Toivon, että valtuutetuilla olisi tänään rohkeutta tehdä itsenäisiä lapsiystävällisiä päätöksiä ryhmäkurista välittämättä ja säilyttää koulunkäynti idyllisellä Karhen kylällä. Tämä on kaikin puolin arvovalinta, Erja Pelkonen totesi.

Ensimmäisessä äänestyksessä perussuomalaisten ja keskustan esitykset oli vastakkain. Perussuomalaisten esitys voitti ja eteni jatkoon äänin 17-11 ja 23 tyhjää. Seuraavassa äänestyksessä kristillisdemokraattien esitys voitti perussuomalaisten esityksen äänin 31-20.

Viimeisessä äänestyksessä vastakkain oli kaupunginhallituksen pohjaesitys ja kristillisdemokraattien vastaesitys. Äänestys päättyi kaupunginhallituksen eduksi äänin 28-22, yhden demarivaltuutetun äänestäessä tyhjää. Näin ollen Karhen koulu lakkautetaan 1.8.2025 lukien kokoomuksen, demareiden, vasemmistoliiton ja vihreiden enemmistöllä, lukuun ottamatta Jussi Kytömäkeä joka ilmoitti päätöksen jälkeen eroavansa vihreiden valtuustoryhmästä.

Ennen varsinaista talousarviokäsittelyä kuultiin valtuustoryhmien puheenjohtajien talousarviopuheet.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Ruuska nosti ryhmäpuheessaan esille muun muassa kaupungin talouden ja kasvavan velkatilanteen, arvovalinnat varhaiskasvatus- ja kouluverkon suhteen, liiallisen rahallisen panostuksen raitiotiehankkeeseen mahdollisen lähijunaliikenteen kustannuksella sekä perussuomalaisten alun perin organisoiman varhaiskasvatuksen työntekijöille suunnatun työvaaterahan tärkeyden.

– Me emme ole kokoomus, emme demarit emmekä varsinkaan vihreitä, vaan edustamme perussuomalaista vakaata päätöksentekoa, Ruuska muistutti ryhmäpuheessaan.

Varsinainen talousarviokäsittely päästiin aloittamaan kun kokousta oli kulunut kuusi tuntia. Perussuomalaisilta esittivät säästöesityksiä ensi vuoden talousarvioon

Esitimme 400 000 euron säästöä Valpron 1,2 miljoonan kuluihin. Ylöjärvi maksaa vuonna 2025 työllisyysalueelle työllisyysmaksuja 4,45 miljoonaa euroa. Lisäksi maksamme työttömistä koituvia sakkomaksuja 2,45 miljoonaa. Kulujen leikkaus Valpron kohdalla on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin toiminnan alasajo. Valpron arvokas työ kuntouttajana ja työvalmennuksessa ei saa loppua.

Hallitusohjelmaan kirjattu Kuntouttavan työvalmennuksen siirto kunnille muuttaa toimintaympäristöä ja olisi Ylöjärven osalta jo valmiina.

– En oikein ymmärrä kun me haluamme säästöjä täällä, sitten kun me teemme säästöesityksiä, aletaan moittimaan siitä kun teemme säästöesityksiä. Mikä tässä on oikein ja mikä on väärin, Hannu Ruuska kysyi.

Kokoomus eturintamassa vastusti säästöesitystä, vaikka aiemmin kaikista kovaäänisimmin vaati säästöjä. Perussuomalaisten esittäminä asiat ei vaikuta kelpaavan.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnatun työvaaterahan. Vaateraha on alun perin perussuomalaisten organisoima asia, jota on maksettu varhaiskasvatuksen työntekijöille kahtena vuotena peräkkäin. Tämän etuuden jatko ensi vuodelle oli kuitenkin vaakalaudalla, koska kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarviokokouksessa lautakunta päätti poistaa vaaterahan talousarviostaan kokoomuksen esittämänä, saaden äänestyksessä tukea sosialidemokraateilta, keskustalta, vihreiltä ja kristillisdemokraateilta. Ainoastaan perussuomalaisten ja Suomen Katajan edustajat äänestivät vaaterahan jatkamisen puolesta.

– Vaaterahan palauttaminen työntekijöille on hieno päätös. On kohtuutonta, että matalapalkkaiset varhaiskasvatuksen työntekijät ovat joutuneet vuosia kustantamaan omat työvaatteensa, jotka kuluvat heidän tekemässään arvokkaassa työssään. Perussuomalaisten ansiosta tätä etuutta on maksettu kahtena vuotena peräkkäin Ylöjärvellä. On hienoa huomata, että tätä jatketaan myös ensi vuonna kun koko kaupunginvaltuusto tuli lopulta tämän taakse, vaikka se jo kerran äänestettiin lautakunnan talousarvioesityksestä pois kokoomuksen aloitteesta, perussuomalaisten valtuustoryhmä linjaa.

Perussuomalaisten Janne Pajunen esitti raitiotiehankkeen suunnittelurahaan 200 000 euron säästöä ensi vuodelle.

– Raitiotiesuunnitteluun on jo käytetty 800 000 euroa, vaikka päätöstä toteutuksesta ei vielä ole tehty. Pidän siirtoa tässä taloustilanteessa välttämättömänä asiana, Pajunen perusteli esitystään.

Pajusen esitys aiheutti kiivaan keskustelun ja perussuomalaiset saivat kritiikkiä osakseen sekä salin vasemmalta, että oikealta laidalta. Hannu Ruuska puolusti lähijunahanketta määrätietoisesti:

Peer Haataja (kok.) vähättelyn Suomen mestarina sanoi, että lähijunahanke ei ole realistista. Veikkaan, että jos jotkut henkilöt pystyisivät vaikuttamaan, he estäisivät koko lisäraiteen rakentamisen tulevaisuudessa. Mutta se ei ole onneksi heidän päätettävissään. Jos me uhraisimme joskus 30 miljoonaa euroa Teivon asemaan, on se huomattavasti pienempi summa kuin 120 miljoonaa raitiotiehen, mistä maksetaan sitten melko pitkään ja kalliit käyttökulut päälle, Ruuska perusteli.

Myös Erja Pelkonen osallistui keskusteluun:

– Ymmärrän, että harmittaa kun meillä on erilaisia näkemyksiä ja perussuomalaiset yrittää ajaa niitä asioita joita olemme luvanneet meitä äänestäneille ihmisille. Tämä asia on meille ja perussuomalaisia äänestäneille tärkeä, Pelkonen jatkoi.

Perussuomalaisten esitys kaatui lopulta äänestyksessä lukemin 43-8, ainoastaan perussuomalaisten ja yhden keskustan valtuutetun kannattaessa esitystä.

Perussuomalaisten Toni Kolehmainen esitti, että maankäytön ja palvelujen suunnittelu- ja toteutusohjelman tekstiin tehdään korjaus, jolla selkeytetään lähijunan tulemista Ylöjärvelle tulevaisuudessa. Hannu Ruuska kannatti Kolehmaisen esitystä.

Esitys kaatui äänestyksessä 30-20.

Kaupunginvaltuuston kokous kesti lähes 12 tuntia ja kaikki perussuomalaisten esitykset hävisivät äänestyksissä. Perussuomalaiset jatkavat maanantain äänestystuloksista huolimatta toimintaansa koko Ylöjärven ja kaikkien ylöjärveläisten hyväksi.

Perussuomalaisten Ylöjärven valtuustoryhmä

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutetut jaksoivat puolustaa sinnikkäästi linjaansa vajaa 12 tuntia kestäneen talousarviokokouksen ajan. Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Sami Savio oli ehtinyt jo poistua kuvan ottamishetkellä.

Kirjoitettu 15.11.2024

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa