Sami Savion vappupuhe Tampereella 1.5.2018

Kansanedustaja Sami Savio 1.5. vappupuheessaan Tampereella: Jos suomalaiset päättäjät eivät puolusta omia kansalaisiaan ja suomalaisia perinteitä, ei sitä tee kukaan mukaan
Puhe videoituna:

Hyvää vappua, arvoisa yleisö! Olemme kokoontuneet Tampereen keskustaan työväen ja ylioppilaiden juhlapäivänä. Vaikka työllisyys on kohentunut maailmantalouden hyvän vireen myötä, eivät Sipilän hallituksen viimeaikaiset toimet ja suunnitelmat ole pahemmin tarjonneet suomalaisille työläisille juhlan aihetta. Hallituksen tulisi tähdätä tarmonsa työllisyyden parantamiseen. Silti se näkisi mieluummin suomalaisia työntekijöitä korvattavan ulkomaisella halpatyövoimalla.

Työehtosopimusten yleissitovuuden murtaminen kuuluu Sipilän ja Orpon tavoitteisiin. Hallituksen ministerit ovat myös vaatineet ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamista. Jopa osa sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton kansanedustajista on kannattanut ajatusta, mikä on täysin käsittämätöntä.

Mikäli hallituksen tahto toteutuisi, syntyisi Suomeen työvoiman alennusmyynti. Se tarkoittaisi monen suomalaisen joutumista työttömäksi. Me Perussuomalaiset vastustamme ehdottomasti Sipilän hallituksen suunnitelmia heikentää tavallisten suomalaisten työehtoja tai painaa yleistä palkka- ja elintasoa alaspäin. Valitettavasti Sipilä ja Orpo heittivät Perussuomalaiset hallituksesta tavallista suomalaista puolustamasta toteuttaakseen omaa kylmää ja kivikovaa politiikkaansa. Hallitus leikkasi vuodenvaihteessa jopa leipäjonojen avustamiseen tarkoitetut määrärahat, jotka Perussuomalaiset olivat saaneet taisteltua budjettiin aiempina vuosina.

Hallitus on ehtinyt kurittaa myös työttömiä. Vuoden alussa voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli on pahoin epäonnistunut. Se leikkaa työttömyysturvaa myös niiltä työttömiltä, jotka eivät kovasta yrityksestä huolimatta löydä työpaikkaa. Epäonnistumisesta rankaiseminen ei sovi suomalaiseen yhteiskuntaan.

Aktiivimallin ensimmäisen kolmen kuukauden tarkastelujakson tulokset eivät ole millään muotoa positiivisia. Lähes puolet alinta työttömyyspäivärahaa saavista ihmisistä on joutunut aktiivimallin leikkurin kohteeksi. Hallituksen vääristyneen ihmiskäsityksen mukaan nämä ihmiset eivät edes haluaisi töihin. Tosiasia kuitenkin, että töihin on mahdotonta mennä, ellei työpaikkaa ole. Työttömien syyllistämisen sijaan onkin keskityttävä konkreettisiin toimenpiteisiin, jotka edistävät uusien työpaikkojen syntyä.

Perussuomalaiset ovat tehneet lukuisia esityksiä, joiden toteutuessa voittaisivat sekä työnantajat että työntekijät. Perussuomalaiset haluavat helpottaa uusien yritysten syntyä ja parantaa pienyritysten mahdollisuuksia palkata lisää henkilökuntaa. Olemme muun muassa esittäneet Viron yritysveromallin käyttöönottoa uutta työvoimaa palkkaavissa pk-yrityksissä. Olemme myös laatineet työtilimallin, joka vähentäisi merkittävästi uuden yrityksen perustamiseen liittyvää byrokratiaa.

Perussuomalaiset tarjoavat muutoinkin kokonaisvaltaisen vaihtoehdon hallituksen kokoomusjohtoiselle politiikalle. Oikeudenmukaisuussyistä vaadimme eläkeläisten verotuksen keventämistä samalle tasolle palkansaajien kanssa, samoin lääkekulujen omavastuuosuuden alentamista. Myös indeksileikkaukset heikentävät pahoin eläkeläisten ostovoimaa. Asia on korjattava.

Suomalaisten syntyvyys on alimmillaan sitten nälkävuosien. Se edellyttää määrätietoisia päätöksiä lapsiperheiden tukalan tilanteen helpottamiseksi. Vanhemmilla tulee olla mahdollisuus hoitaa lapsia kotona. Olemme myös esittäneet verotuksen lapsivähennyksen jatkamista. Yhtenä harvoista puolueista puolustamme edelleen perinteisiä perhearvoja sukupuolineutraalin uuskielen ristipaineessa.

Perussuomalaiset ovat tarjonneet runsaan joukon toimenpiteitä myös asumiskulujen alentamiseksi. Ne helpottaisivat erityisesti kaikkein vähävaraisimpien asemaa. Perussuomalaisten Isänmaa-paketti puolestaan korostaa Suomen kansallisen itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja voimavarojen suuntaamista omien kansalaisten hyväksi.

Runsaasti säästöjä saataisiin aikaan pelkästään maahanmuuttopolitiikkaa järkeistämällä. Perussuomalaiset vaativat muun muassa kansalaisuuden myöntämisehtojen tuntuvaa tiukentamista. Valitettavasti hallitus avasi hiljattain uuden piikin. Perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta säädetty laki korvaa valtion varoista suuren osan kuntien laittomasti maassa oleskeleville tarjoamista sote-palveluista. Nyt sisäministeri Mykkänen vähättelee Perussuomalaisten esityksiä luvatta Suomessa oleskelevien säilöön ottamiseksi ja maasta poistamiseksi. Valitettavasti Mykkänen ei näytä vieläkään hahmottaneen, että sisäministerin tehtävänä on pitää huolta kansalaisten turvallisuudesta.

Hyvä yleisö, kaikeksi onneksi Sipilän ottopoikahallitus horjuu jo vakavasti savijaloillaan, vaikka kuihtuvat siniset ovatkin luvanneet roikkua mukana hallituksessa sen harjoittamasta politiikasta riippumatta. Hillotolpan ja Audin pehmeän takapenkin hintana voi tosin olla keskustan ja kokoomuksen voimalla ajama historiallisen kallis sote- ja maakuntauudistus, jonka veronmaksajat joutuvat tietenkin viime kädessä kustantamaan.

Nykyjärjestelmän asteittainen uudistaminen olisi paljon järkevämpää kuin koko terveydenhuollon pistäminen esitetyllä tavalla yhtäkkiä pirstaleiksi. Tämän lisäksi Perussuomalaiset ovat tehneet avauksia, joilla korjattaisiin monia terveydenhuollon nykyisiä ongelmia. Lex Ronkaisen toteutuessa vakuutusyhtiöiden korvaus- ja eläkepäätökset tehtäisiin lähtökohtaisesti hoitavan lääkärin diagnoosin perusteella. Perussuomalaiset ovat myös esittäneet laajan joukon toimenpite-ehdotuksia esimerkiksi sisäilmasairauksien ennaltaehkäisemiseen ja hoitoon. Jatkossakin tärkein on ihminen, ei byrokratia.

Sitä vastoin hallitus sulkee korvansa ja silmänsä asiantuntijoiden varoituksilta valinnanvapausmalliin sisältyvistä arvaamattomista riskeistä. Suuria ongelmia sisältyy muun muassa sote-keskusten rahoitukseen, joka perustuu pääosin niiden asiakkaiksi kirjautuneiden ihmisten lukumäärään todellisten hoitosuoritteiden sijaan. Kilpailuvääristymä aiheuttaisi suurta nousupainetta hoitokustannuksiin ja heikentäisi sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta Pirkanmaallakin, erityisesti sen reuna-alueilla. Alkuperäisen säästötavoitteen saavuttamiseen ei usko enää hallitus itsekään kansalaisista puhumattakaan. Pahimmillaan kaikki aiemmatkin säästöpäätökset valuvat juoksuhiekkaan.

Vaikka monesta muusta kohteesta on leikattu, päätti hallitus suunnata 200 miljoonaa euroa valinnanvapausmallin pilotointiin ja kokeiluihin. Ne tosin toteutetaan vasta sote-lainsäädännön mahdollisen hyväksymisen jälkeen. Täysin takaperoinen etenemisjärjestys kuvaa yleisemminkin hallituksen politiikkaa. Aikatauluttamalla uudistuksen järkevämmin olisi hallitus saanut tuiki tärkeää tietoa uudistuksen käytännön vaikutuksista, vieläpä murto-osalla kaavaillusta summasta. Nyt sote-uudistus halutaan toteuttaa kustannuksista piittaamatta harvalukuisten eturyhmien saaman hyödyn vuoksi.

Sote-hässäkkä on jo repinyt hallituksen ennestäänkin liitoksistaan nitiseviä rivejä. Kokoomuksesta eronnut Harry Harkimo pettyi uudistuksen heikkoon valmisteluun. Myös Elina Lepomäki on esittänyt valinnanvapausmallissa ammottavia kammottavia aukkoja kohtaan vahvaa kritiikkiä ja luvannut äänestää hallituksen esitystä vastaan. Jää nähtäväksi, pystyykö Lepomäki kovan paineen alla pitämään lupauksensa. Myös Paavo Väyrynen on päättänyt palata eduskuntaan ja luvannut vastustaa sekä hallitusta että oppositiota.

Pääministeri Sipilän hätä on niin suuri, että hän on lähestynyt opposition pienpuolueita RKP:tä ja kristillisiä pyytäen niiltä tukea hallitukselle. Mitä Sipilä pienpuolueille kulissien takana lupaa, ei ole tiedossani. Soten valuvikojen korjaaminen tuskin kuitenkaan on hallituksen ykköstavoite, kun uusjaossa on mittavasti rahaa ja valtaa. Kovan poliittisen pelin lopputulos onkin mitä todennäköisimmin ja jälleen kerran jättilasku veronmaksajille.

Arvoisa yleisö, julkisuudessa on myös virinnyt laaja kansalaiskeskustelu normaaliin työttömyysturvaan verrattuna ylitsevuotavan anteliaan kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmän oikeudenmukaisuudesta. Perussuomalaisten kanta on kristallinkirkas. Sopeutumiseläkkeet on lakkautettava. Asia on ensisijaisesti periaatteellinen. Sopeutumiseläke tarjoaa nauttijoilleen lokoisat oltavat vanhuuseläkeikään asti ilman oman aktiivisuuden vaatimusta. Esimerkiksi yritystoiminnasta saatavat pääomatulot eivät vaikuta sopeutumiseläkkeen maksamiseen tai sen suuruuteen. Tätä porsaanreikää onkin hyödynnetty varsin ahkerasti.

Kansan kustannuksella lekotteleva eliitti on saatava ruotuun. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaati vuonna 2016 laatimassaan lakialoitteessa sopeutumiseläkejärjestelmän lopettamista. Vastaavaan lopputulokseen tähtäävä kansalaisaloite on nyt päätynyt eduskunnan käsittelyyn. Eduskunnan onkin pakko muodostaa asiaan piakkoin virallinen kanta ja löydettävä selkäranka sopeutumiseläkkeistä luopumiseksi.

Arvoisat kuulijat, vaikka nykyhallitus ei juuri kansalaisten etua puolustakaan, ovat viime kesäkuun puoluekokouksessa uudistuneet Perussuomalaiset vahvasti suomalaisten puolella. Meille Suomen kansallinen etu on kaikkein tärkein ohjenuora jatkossakin. Sitä emme tule unohtamaan, koska nyt tehtävät päätökset eivät vaikuta pelkästään nykyisiin, vaan myös kaikkiin tuleviin sukupolviin. Jos suomalaiset päättäjät eivät puolusta omia kansalaisiaan ja suomalaisia perinteitä, ei sitä tee kukaan mukaan. Tämä jokaisen vastuullisen päättäjän on joka hetki muistettava.

 

Kirjoitettu 1.5.2018

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa