Ylöjärvellä ei ole varaa raitiotiehen – Ismo Leppänen

Ylöjärven raitiotien kustannukseksi on arvioitu tarkentavan yleissuunnitelman mukaan rataosuuden osalta 172 miljoonaa euroa ja uuden varikon osalta 25-40 miljoonaa euroa. Lähtökohtaisesti puhutaan yli 200 miljoonan euron investointikustannuksista. Infrahankkeissa on tapana, että lopullinen hintalappu kohoaa roimasti hankkeen aikana, eikä Ylöjärven aiottu raitiotie tulisi tekemään poikkeusta.

Valtion rahoituksen saaminen on jo osoittautunut haasteelliseksi Tampere-Pirkkalan raitiotielle. Sama koskisi Ylöjärven raitiotietä, jonka kulut ovat jäämässä kaupungille. Koska raitiotie maksetaan kaupunkilaisilta kerätyistä varoista, on investointien suuruutta hyvä verrata muihin Ylöjärven kaupungin menoihin.

Tämän vuoden talousarvion mukaan toimintakulut ovat 127,2 miljoonaa euroa. Tästä summasta eläkekulut ovat 12,1 miljoonaa, palvelujen ostot 33,2 miljoonaa ja henkilöstökulut 71,8 miljoonaa euroa. Raitiotien 200 miljoonan euron hintalapulla tarvitaan kultakin kuntalaiselta, vauvasta vaariin, 5 800 euron suuruinen summa.

Raitiotien kaltainen investointi tulee väistämättä heikentämään kaupungin muita palveluita luoden suurta painetta vähentää joko pakollisia kuluja, eli leikata – tai kasvattaa roimasti verokertymää. Kaupunki suunnitteleekin nykyisen 8,4 prosentin tuloveron korottamista 0,5 prosentilla vuonna 2026, yhtenä kaupungin heikon talouden tasapainottamisen keinona.

Ylöjärven 33 980 henkilöisestä väestöstä 80,8 prosenttia asuu rivi- ja pientaloissa, Tampereella vain 22,3 prosenttia. Ylöjärvelle tullaan siis nimenomaan väljemmän asumisen perässä. Raitiotie taas vaatii korkeaa ja tiivistä asuntokantaa aivan raitiotien viereen. Kaupunkia tulee kehittää sen nykyisten asukkaiden tarpeiden ja Ylöjärven vahvuuksien pohjalta, varmistaen kaupungin talouden kestävyys pitkällä aikavälillä. Kaupungilla, joka joutuu tasapainottamaan alijäämäistä budjettiaan veronkorotuksin, ei ole varaa raitiotiehen.

Ismo Leppänen
kuntavaaliehdokas (ps.)

Julkaistu Ylöjärven Uutisissa 26.2.2025

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa