Onko MAL-sopimus nykymuodossaan Ylöjärvelle haitaksi? – Hannu Ruuska
Maankäyttö, asuminen ja liikenne. Siinä kolme asiaa, joita Ylöjärvi on sitoutunut edistämään Tampereen kaupunkiseudun kanssa. Siihen myös aina vedotaan, kun esitetään kustannustehokkaampaa ratkaisua raitiotielle.
MAL-sopimuksessa sitoudutaan kehittämään joukkoliikennettä, johon luetellaan lähijuna, raitiotie tai muu tehokas joukkoliikenneväline. Ylöjärven osalta kehityskohteina on mainittu lähijunaliikenne Ylöjärven keskustaan ja raitiotie.
Meillä on jo nyt tiedossa, että lähijunaliikenne maksaa murto-osan raitiotieliikenteestä. Raitiotiessä rakentamisen tämänhetkinen kustannusarvio 200-220 miljoonaa velkana ja vuotuinen käyttökulu yhdeksän miljoonaa vuodessa. Rakentamisajankohtana rakentamisen kustannus olisi jo karannut kauas nykyarviosta kuin myös käyttökulutkin.
Mikä pakko meidän on sitoutua sopimukseen, joka ei missään mielessä ole taloudellisesti järkevä, vaikka Teivon alue uudistuu.
Jos esimerkiksi minulla on sähkösopimus, jonka hinta olisi satakertainen verrattuna normisopimukseen, niin eikö se ole aika luontevaa vaihtaa sopimus halvempaan. Samaa sähköä kuitenkin pistorasiasta tulisi, vaikka myyjä väittää sen olevan jotenkin ideologisesti parempaa kalliimmassa sopimuksessa.
Muun muassa ideologisilla syillä ja ”naapurissakin tämä on jo kulkee” perusteilla meidän pitäisi hylätä edukas lähijuna ja hukata verorahat nyt ja tulevaisuudessa taloudellisesti erittäin kyseenalaiseen raitiotiehankkeeseen.
Näen ainoana vaihtoehtona, että muutamme osaltamme MAL-sopimusta ja poistamme raitiotien kehittämisen sopimuksesta. Keskitymme sen sijaan vain lähijunan kehittämiseen, joka sisältää Asemantien ja Teivon asemat. Silloin huolehdimme oikeasti Ylöjärven taloudesta vakaasti ja harkiten. Samaa oman alueensa edun valvontaa Nokia on toteuttanut valitessaan lähijunan liikennöintimuodoksi. Se on yhtenä osana Nokian menestyksessä, joka näkyy myös viime vuodelta satakertaisena väestönkasvuna verrattuna Ylöjärveen. Nokia on muuten myös yksi MAL-sopimuksen osapuolista.
Innokas raitiotien puolustaja Timo Halttula (vihr.) ilmoitti 26.3 Ylöjärven Uutisissa konservatiivipolitiikan jarruttavan kehitystä ja raitiotietä. Velkaa pitäisi myös ottaa ilman huolta huomisesta, mutta en kyllä voi allekirjoittaa tätä(kään) lausuntoa, joka huudetaan omanlaisensa ajatusmaailman poterosta. Samassa tekstissä syyllistetään konservatiivipolitiikan vastustavan myös uusiutuvaa energiaa, mutta sitäkään en voi allekirjoittaa.
Tulee mieleen vuonna 2022 jättämämme valtuustoaloite Ylöjärvestä vetyteknologian kärkikuntana, jossa panostettaisiin muun muassa koulutukseen ja yritysmaailmaan. Muistaakseni viidestä vihreästä valtuutetusta kaksi allekirjoitti meidän aloitteen, vaikka se edistää vihreän ideologian mukaista toimintaa.
Aloite eteni onneksi vihreiden passiivisuudesta huolimatta ja vuonna 2026 valmistuu koulutuskeskus Valoon LisäValo-laajennus, joka tarjoaa uuden teknologian koulutusta. Iso kiitos kuuluu tästä myös sivistystoimen johtajalle Matti Hurstille, joka otti koppia aloitteesta.
Hannu Ruuska
kaupunginvaltuutettu
kaupunginhallituksen jäsen maakuntahallituksen jäsen kuntavaaliehdokas (ps.)
Julkaistu Ylöjärven Uutisissa 2.4.2025